четвртак, 8. јануар 2015.

ДСС, ДВЕРИ И ПАТРИОТСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ: ЗАУСТАВИЋЕМО ПРОПАДАЊЕ СРБИЈЕ

Заједнички споразум Демократске странке Србије, Покрета Двери и групе патриотских интелектуалaца обнародован је под називом „Божићни проглас “ и он представља увод у велику опозициону борбу против републичког и покрајинског режима, за расписивање избора на свим нивоима и промену државне политике.
Бошко Обрадовић, је на конференцији за новинаре истакао троструки значај данас потписаног споразума.
„Божићни моменат објављивања дуго очекиване сарадње патриотских политичких организација и интелектуалаца буди наду у нови почетак и коначно сабирање свих српских родољуба у један свенародни фронт за спас Србије“ рекао је члан Старешинства Покрета Двери.
Обрадовић је као други елемент апострофирао чињеницу да „почетком патриотске сарадње Покрета Двери, ДСС и истакнутих српских интелектуалаца Србија коначно добија праву опозицију, јер у Скупштини Србије нема опозиције и једина истинска опозиција може доћи само из патриотских редова“.
Трећи аспект је да је овај споразум темељ за нову политику.
„Наша је обавеза да српском народу и свим грађанима Србије вратимо државу, војску, домаћу привреду, пољопривреду и село.Наш коначни циљ мора бити формирање патриотске Владе Србије и спровођење државне политике утемељене на ових 10 принципа из Божићног прогласа“, закључио је Обрадовић.
Др Санда Рашковић Ивић на почетку конференције изразила је саучешће породицама настрадалих новинара у терористичком нападу у Паризу и указала на тешкоће пред којима се новинари сусрећу у ситуацију када им терористичке групе прете и не дозвољавају слободно новинарство.
Говорећи о патриотском савезу, она је рекла да нико од потписника Божићне декларације не узима тапију на патриотизам.
„Нису само потписници овог прогласа патриоте. Позивам све појединце, удружења, странке којима је на срцу слободна и суверена Србија, све који су незадовољни овом влашћу, све који воле Србију – да нам се придруже. Да се заустави даље пропадање и распрачавање Србије“, нагласила је председница Демократске странке Србије.
Она је указала да је на српској националној интелигенцији историјска одговорност, али и шанса.
„Национална интелигенција заједно са нама и народом, треба да изврши преврат и да Србију из стања колонијалног поседа вратимо самој себи и властитом народу. Зауставићемо распродају предузећа, отимачину плата и пензија и распарчавање Србије“.
Председница ДСС је истакла да странка на чијем је челу изражава практичну и политичку спремност да се оствари циљеви који су истакнути у прогласу.
„Дајем реч да проглас неће остати мртво слово на папиру и да крећемо у акцију на остваривање ових циљева“, закључила је Рашковић Ивић.
Проф. др Јасмина Вујић, шеф Катедре за нуклеарну физику на Универзитету Беркли у Калифорнији, рекла је да је циљ овог савеза да се „успротиви мекој окупацији Србије и диктаторском режиму“.
Она је најавила да ће се патриотски блок оштро супротставити распродаји стратешких ресурса и као пример навела штетност продаје Телекома Србија.
„Ми ћемо предложити Декларацију о забрани продаје Телекома и позвати интелектуалце и грађане да нам се придруже у борби против продаје овог профитабилног предузећа“.
Академик Коста Чавошки је објаснио мотивацију за учешће у новоформираном опозиционом савезу.
„Политика одређује судбине човека, државе и народа, а ко одбија да се укључи, препушта другима да одлучује и његово име. Ми сматрамо да је наша морална дужност да заступамо интересе државе и народа“.
Он је критиковао најаве промене Устава Србије.
„Устав не треба мењати, јер је крајњи циљ промена избацивање Косова и Метохије из преамбуле и других чланова у којима се помиње. Опасност од промене Устава прети и због чињенице да ће се захтевати федерализација Србије што је пут који Србију води у пропаст“, упозорио је Чавошки.
Ђорђе Вукадиновић, главни уредник НСПМ нагласио је да су потребна ванредна средства за борбу у ванредно тешким околностима.
„Данашњи скуп није скуп истомишљеника, нити предизборна коалиција, мада може да постане, већ је скуп људи који су уверени да се земља и народ налазе у великој опасности“, нагласио је Вукадиновић.
Он је истакао да је окупљенима у овом савезу на срцу елементарни патриотизам и родољубље и да ће се они бавити низом тема, међу којима је и политичка клима у нашем друштву.
„Локални избори протичу у нерегуларним условима, ескадрони страха крстаре српским градовима и селима и то је једна од тема на којима ћемо у наредном периоду инсистирати“.
Божићни проглас“ има десет тачака:
1. Уређење Србије као јаке правне државе засноване на демократским начелима
2. Одбрана Косова и Метохије у саставу Србије
3. Побољшање услова живота и пораст животног стандарда грађана
4. Одлучно противљење даљим евроинтеграцијама
5. Српске интеграције
6. Спречавање уласка Србије у НАТО
7. Чврсто повезивање са Русијом
8. Успостављање дугорочно одрживог концепта економског патриотизма
9. Вођење културне политике која има за циљ снажење националног идентитета српског народа
10. Спровођење системске, неселективне и институционализоване борбе против корупције.